Close
(0) продукти
Няма продукти в кошницата.
Категории
  Filters
  Предпочитания
  Търси

  Хранене при диабет

  Диабетът е най-бързо растящата популация от заболели в последните години. Но целта на статията не е да обясняваме за социалната значимост на заболяването, нито да дискутираме разликата между диабет тип 1 или 2.

  Много са теориите за възникването най-вече на диабет тип 2. Автоимунно заболяване, дължащо се на лимфоцитни атаки на бета клетките на панкреаса плюс фамилна обремененост. Друга теория – претоварване на панкреаса като жлеза, в следствие на тежки храни. Ежедневно 90% от хората консумират такива – тлъсти меса, високомаслени млечни продукти, яйца, тестени изделия, чипсове и много други опаковани изкушения. Всички те водят до хиперфункция на панкреаса, която за определено време преминава в хипофункция и диабет тип 2. И така диабет тип 2 се превърна в болестта на съвременната цивилизация, породена от начина ни на живот.

  Ризковничето в храненето при диабет тип 2 е не само да следим гликемичния индекс, но и да щадим панкреаса. Няма специален хранителен режим, на който да е нужно да се подложите. Всичко е въпрос на здравословно хранене.

  Как да го постигнем? Като приемаме повече лесно смилаеми храни като плодове и зеленчуци. Повече ценни фитонутриенти (витамини, антиоксиданти), защитаващи очите, нервите и бъбреците от мащабното влияние на болестта. Във всеки случай не говорим за преминаване към вегетарианство, веганство или суровоядство. По-скоро към намаляване на животинската храна за сметка на повече зеленчуци, плодове и пълноценни варива (елда, просо, киноа, амарант, кафяв ориз и др.)

  От плодовете най-подходящи са ягоди, ябълки, малини, горски плодове, грейпфрут, киви, ананас, лимон.  Крушата, динята, пъпешът, черешата, кайсията, прасковата, портокалът, мандарината са плодове, с които не трябва да се прекалява. А гроздето и бананът, колкото и да са полезни в много отношения, са тези към които диабетиците тип 2 трябва да имат едно наум.

  Зеленчуците определено са най-подходящата храна. Особено краставици, листни, тези от семейство кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол). Това се дължи на високото им съдържание на целулоза, която води до стабилизиране на кръвната захар. Така наречените подземни (моркови, картофи, цвекло и др.) са богати на нишесте и поради тази причина могат да доведат до колебания в нивото на кръвната захар. Факт, който не трябва да се подценява, е че при процеса на готвене се получава едно „карамелизиране” на захарите, което качва техния гликемичен индекс. Така любимите гриловани зеленчуци са равносилни на сладолед. Особено внимание ще обърнем на доматът (царят на лятото в България). Знайте, че при консумация е желателно да е белен – ципата му е богата на бързи захари, които са неподходящи при диабетици.  Туршиите са също нож с две остриета, защото доста често са обогатени със захар. Изключение прави киселото зеле.

  Всеобща заблуда – така нареченият черен хляб. За съжаление масовият черен хляб е с подобрители, бои, консерванти, които дисбалансират метаболизма.

  Начинът на приготвяне на храната също е от значение. Препоръчва се задушаването, варенето, готвенето на пара.

  Храната трябва да се доближава до тази на дедите ни, тоест да е възможно най-малко преработена и близка до природата.

  Добави коментар
  Блог архив