Close
(0) продукти
Няма продукти в кошницата.
Категории
    Filters
    Предпочитания
    Търси

    Измерване на кръвно налягане

    Измерване на кръвно налягане

    В домашни условия измервате кръвно налягане в седнало положение, защото всяко напрежение може да повиши артериалното налягане.  Не кръстосвайте краката, а ги опрете плътно на пода и облегнете гърба. Желателно е да сте били поне 10 минути преди измерването в покой, както и да има 30 минути разстояние от пушене, хранене, баня, физически упражнения и да не сте употребявали алкохол и кафе. Обстановката трябва също да е тиха и спокойна.

    Винаги измервайте една и съща ръка. Обикновено се измерва лявата. Ако използвате апарати с автоматично надуване на маншета – то винаги го включвайте, след като сте сложили маншета на ръката си. Не запретвайте ръкави, защото това ще я притиска и ще доведе до неточно измерване. Ръката трябва да е „освободена” от дрехи.

    По време на измерването, бъдете спокойни, не говорите и не се движете. Ако следите артериалното си налягане, препоръчваме да правите измерванията по едно и също време на денонощието.

    1. Измерване на артериално налягане с електронен апарат;

    Използването на електронен апарат за измерване на кръвно налягане е много лесен, защото всичко става автоматично. Важно е да спазвате стъпките, описани в началото на темата, както и инструкциите на производителя.

    Поставяне на маншета – Маншетът трябва да е на нивото на сърцето. Поставете лакътя на равна повърхност с дланта нагоре. Закрепете маншета над лакътя, но така че долният му край да стои на 2 см. от сгъвката на лакътната ямка. Закрепвате го плътно с лепенката. Между маншета и ръката трябва да има разстояние, колкото да пъхнете два пръста. Горният и долният край на маншета трябва да са разположени равномерно. При електронните апарати обикновено има знак за артерията в края на маншета. Ако няма - то тръбите, излизащи от маншета трябва да минават по средата на лакътната ямка.

    След поставяне на маншета просто натискате бутон старт и напомпването започва, до достигане на работно ниво. В последствие ще започна бавно да намалява въздуха в маншета и стойностите се появяват на дисплея.

    Ползата от използването на електронни апарати за измерване на кръвно налягане е не само поради лесната работа с тях. Пазарът предлага много и различни модели с полезни допълнителни функции като средна стойност на резултати, памет на измервания, памет за измервания за няколко потребителя, различни аларми, отчитане на аритмия и други.

    2. Измерване на артериално налягане с механичен апарат и стетоскоп;

    Важно е да спазвате стъпките, описани в началото на темата.

    Поставяне на маншета – Маншетът трябва да е на нивото на сърцето. Поставете лакътя на равна повърхност с дланта нагоре. Закрепете маншета над лакътя, но така че долният му край да стои на 2 см. от сгъвката на лакътната ямка. Закрепвате го плътно с лепенката. Между маншета и ръката трябва да има разстояние, колкото да пъхнете два пръста. Горният и долният край на маншета трябва да са разположени равномерно. При механичните апарати поставете маншета така, че участъка от който излизат гумените маркучи за манометъра и ръчната помпа да се разположи върху пулсиращата артерия.

    След поставяне на маншета поставете манометъра така, че скалата да бъде на нивото на очите. Мембраната на стетоскопа се подпъхва под маншета, върху артерията, за да слушате тоновете. Придържайте я добре притисната, така че да е в пълен контакт с кожата. Напомпайте го бързо до 70 mmHg и след това повишавайте налягането с по 10 mmHg, като едновременно палпирате пулса на китката на ръката. Когато напомпате до налягане над горната ви граница, артериите и вените ви са напълно притиснати. Тогава пулсациите изчезват и не чувате нищо през стетоскопа. Това е горната ви граница.

    Отваряте вентила за налягането и маншета започва бавно да спада. Когато стане по-ниско от горната ви граница, артерията се отваря леко и кръвта преминава през стеснения участък под маншета. Тогава започвате да чувате шумове (тоновете). След като налягането в маншета спадне под долната ви граница , артерията се отваря напълно и шумовете (тоновете) изчезват, защото няма стеснен участък. Долната ви граница.

    Съветваме ви да проверявате (калибрирате) поне веднъж годишно апаратите за кръвно налягане. Ако установите някаква неизправност, възможно най-бързо да предприемете мерки по отстраняването и. В никакъв случай не се опитвайте да ремонтирате уреда самостоятелно. При покупка изискайте и проверете гаранционната си карта. Препоръчваме да направите копие на касовата бележа за покупка, защото с времето информацията в нея избледнява.

    Съхранявайте и поддържайте апарата си, следвайки инструкциите на производителя.  

    Разгледайте продуктите ни ТУК.

    Добави коментар