Close
(0) продукти
Няма продукти в кошницата.
Категории
  Filters
  Предпочитания
  Търси

  Как да се предпазим от кърлежи и комари

  Лятото – любимият сезон, който свързваме с толкова много приятни емоции – слънце, почивка, море, планина, вечерни разходки и т.н. Но да не забравяме и една малка подробност - честата компания на комари, кърлежи, буболечки, мухи, където и каквото и да правим. Предоставяме Ви някои идеи и съвети как да се преборите с неприятното жужене и най-вече да избегнете ухапванията от комари и кърлежи.

  • Как да се предпазим от комарите?

  Разбира се – задължително използвайте на репеленти. На пазара се предлагат със синтетични или природни съставки в много и различни варианти:

  • на спрей, под налягане, крем;
  • лепенки (удобни и лесни за залепване върху бебешката количка или дрешка на малко дете);
  • гривнички с действие до няколко часа или с контейнерче за допълване на репелент/ етерично масло за многократно използване (за деца и възрастни) и др.

  Изберете най-удобният за вас вариант или в комбинация и нанасяйте репелента няколко пъти през определеното време, обозначено на опаковката.

  Повечето от препаратите съдържат етерични масла – цитронела, лавандула, гераниол, мащерка, чаено дърво – които може да закупите отделно и да накапвате по 2-3 капки на ден върху китка, обувка или шапка например (или след разреждане с базово масло да нанесете върху кожата). Хубавото е, че имате възможност да изберете приятен за вас аромат, а другото предимство е, че са доста дълготрайни. Важно обаче е първо да се убедите, че вие или вашето дете не страда от алергия към избраното етерично масло!

  • Как да се предпазим от кърлежи?

  Заразяването на човека става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, рядко чрез смачкване с пръсти и попадане съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на забития кърлеж е най-добрата профилактика. Въпреки че парковете и градинките се третират против кърлежи, препоръчително е използването на репеленти. Впръсквайте по откритите части, особено около глезените.

  • Носете по възможност по-дълги панталони, като задължително след разходка изпирайте дрехите си.
  • Третирайте домашните си любимци със специалните за тях препарати, които се продават в зоомагазините или от специализирана ветеринарна аптека/при ветеринарните лекари.
  • Оглеждайте себе си и децата, обръщайки внимание не само на частите от тялото, които са били открити.
  • Ако вашето куче не спира да се чеше на определено място след разходка, огледайте мястото и потърсете ветеринар, ако забележите кърлеж.
  • Какво да правим, ако намерим кърлеж?

  Ако намерите кърлеж, потърсете медицинска помощ, особено ако не сте сигурни как точно да го премахнете. За отстраняване в домашни условия са Ви необходими ръкавици, пинсета, йод или спирт. Отстранявате чрез постепенно издърпване, без да въртите и без да извивате. Накратко:

  • Не пипайте, натискайте, не мажете с различни мазила – това задушава кърлежа, който връща част от кръвта в кожата и това увеличава риска от евентуално заразяване.
  • В аптеките има специални комплекти за премахване на кърлежи в домашни условия (kit). Обикновено един такъв комплект съдържа:

  - Спрей за замразяване на зоната около кърлежа;

  - Различни устройства (пинсети) за изваждане на кърлежа (в зависимост от комплекта);

  - Епруветка за извадения паразит, която да изпратите за изследване;

  - Допълнително - лепенки, кърпички за почистване и др.;

  - Задължително - подробни инструкции.

  • В случай, че кърлежът е изваден в домашни условия, след дезинфекция на мястото сложете водоустойчива лепенка, която ще защити от замърсяване и инфекция.
  • Изваденият кърлеж е най-добре да изпратите за изследване, за да се убедите, че не е преносител на зарази. Може да изпратите кърлежа в НЦЗПБ – Национален център по заразни и паразитни болести, София; лаборатирия – „Предавани с кърлежи инфекции“ или на други специализирани лаборатории в страната).

  Дори и кърлежът да е преносител на Лаймска болест, не е задължително ухапаният да е заразен. Обикновено заразяването става, ако паразитът е престоял повече от 24 часа в кожата или е премахнат неправилно.

  • В случай, че не сте занесли кърлежа за изследване, необходимо е серологично изследване след около 4 седмици (прави се в повечето лаборатории).

  След ухапване от кърлеж, препоръчваме да известите личния си лекар с оглед последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно:

  - зачервяване, болка на мястото на ухапването;

  - температура, ставни болки, главоболие, обрив по тялото.

  Добави коментар