Close
(0) продукти
Няма продукти в кошницата.
Категории
  Filters
  Предпочитания
  Търси

  Мурсалски чай

  Мурсалски чай

  В последните години се засилва стремежът към здравословен начин на живот. В желанието си да бъдем здрави, жизнени и работоспособни, прибягваме до употребата на хранителни добавки. Най-често те включват екзотични за нашите ширини растения – спирулина, годжи бери, чиа, киноа и много други. Разбира се, в това няма нищо противопоказно нито лошо, но не забравяме ли и за нашите съкровища? Едно от тези богатства е именно мурсалският чай.

  Много от великите лечители и билкари в България (примерно Петър Димков) застъпват тезата си, че най-полезните за нас билки и храни, са именно тези, разпространени по нашите географски ширини, защото са генетично свързани с нас. Мурсалският чай е използван още от древността като отвара за лекуване на рани. В годините след това забелязали и тонизиращия ефект при вътрешна употреба.

  Мурсалският чай съдържа изключително шарена палитра от полезни вещества. В него са открити около 22 елемента (калий, калций, магнезий, цинк, фосфор, селен, силиций, сяра, мед, манган и др.) Това прави билката техен добър източник, във време в което липсата на минерални вещества в организма е било „бич” за нормалното функциониране на всички биохимични и физиологични процеси.

  Хроничната умора например е свързана с липсата на микроелементи като манган, мед, магнезий и цинк. Особено богата на цинк и селен, неизменно билката се препоръчва при мъжки проблеми: импотентност, стерилитет, възпаления на простата. Стерилитетът при мъжете е особено значим проблем на съвремието. Това е вследствие на начинът ни на живот (стрес, застоял живот, вредни вещества в храните, въздуха). И да, положителен ефект в подобни случаи мурсалският чай има. Освен цинк, селен и флавоноиди(представляват основан част от билката) защитават сперматозоидите, подобряват хормоналното ниво, тушират стреса и така комплексно подпомагат мъжкото здраве. Най-малкото – чаша мурсалски чай сутрин е отличен старт на деня с много ползи. 

  Мурсалският чай като напитка или екстракт води до алкална реакция в организма, за разлика от кафето например. Именно тази реакция плюс флавоноидите, танините , аксиоксидантите правят успешен противораков коктейл. Неслучайно учени от Япония и Германия проучват тези свойства на билката. Съставките действат положително и на бъбреците чрез диуретичният и алкализиращ ефект, чистейки песъчинки и камъчета.

  Определено мурсалският чай е любима билка и на белите дробове. Целият комплекс от флавоноиди, танини и етерични масла благоприятстват функциите им при злоупотреба с цигари, дишане на мръсен въздух, зачестяващи белодробно усложнения в следствие на вируси и бактериални инфекции. Пръв избор при настинки и грип на поколения българи. Продължителната му употреба съкращава периода на боледуване.

  Танините в билката са изключително полезни при стомашно-чревни оплаквания.

  А знаете ли, че към днешна дата шведски учени изследват как активните съставки на мурсалския чай действат при рак на простатата? Съвременни проучвания в Англия изследват билката за въздействието и при лечение на Алцхаймер.  Много изследвания доказват положителен ефект при атеросклероза, като съдов протектор. Тепърва се доказва и влиянието му на клетъчно ниво като спирачка за онкогинезата (ракообразуване).

  Отварата /чай/ е подходяща за деца над 5 години. При бременност и кърмене, ограничете приема.

  Така или иначе мурсалският чай е със страхотен вкус. Честият му прием ще подобри здравия ви статус като цяло. А ако не вярвайте, попитайте родопските дълголетници. Те знаят най-добре.

  Вижте продуктите ни с мурсалски чай ТУК.

   

  Добави коментар