BILBERRY/ЧЕРНА БОРОВИНКА 300 МГ Х 90 КАПСУЛИ е хранителна добавка с антиоксидантни свойства, която оказва редица благоприятни ефекти върху човешкия организъм.
Черната боровинка (Vaccinium myrtillus) е храстовидно растение, което принадлежи към семейство Ericaceae (Пиренови). Смята се за супер храна, както и за естествен природен лек. Разпространено е в цяла Европа, както и на Балканския полуостров. Обитава планински и гористи региони и вирее върху каменисти площи. Растението достига до 40 см височина. Стъблата са разклонени и тънки, а листата елипсовидни и назъбени. Цветовете са бледочервеникави, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е сочен и е под формата на топче.
Черната боровинка е естествен антиоксидант, благодарение на антоцианините и флавоноидите, влизащи в състава ѝ. Тя е широко използвана, най-вече при проблеми, свързани със зрението, подобрявайки общото му състояние.Освен това благоприятства дейността на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и храносмилателната система. В допълнение черната боровинка подсилва имунната система, забързва метаболизма и защитава клетките от увреждане.
Ефекти от приема на екстракт от черни боровинки:
Защитават зрението: установено е, че черната боровинка е способна да помогне на очите, подобрявайки общото им състояние. Тя притежава вещества, които им помагат да се справят с претоварването и умората. Освен това предотвратява нарушения в кръвообращението и стимулира работата на ретината и на макулата. Антоцианините в състава на черните боровинки са антиоксиданти, които предпазват фоторецепторните клетки. Минимизират появата на глаукома и катаракта, свързани с напредването на възрастта, водещи до увеличаване на вътреочно налягане, замъгляване на лещата и загуба на зрение. Черните боровинки засилват кръвоснабдяването на окото, подсилвайки капилярите.
Забързват метаболизма и защитават клетките от увреждане: боровинките са изключително богат източник на антоцианини и на флавоноиди, които предпазват клетките от оксидативен стрес, борейки се с дегенеративното влияние на свободните радикали. Плодовете намаляват ДНК мутациите и забързват цялостния метаболизъм. Освен това се смята, че забавят процесите на стареене в организма, осигурявайки голямо количество витамин С, насърчаващ производството на колаген.
Подобряват паметта и мозъчната функция: флавоноидите в състава на боровинката, намаляват риска от развитие на когнитивни нарушения, свързани с познавателните процеси. Антоцианините в черните боровинки защитават невронните връзки, подсилвайки комуникацията между невроните. Така се оптимизира паметта и концентрацията и се редуцират мозъчните нарушенията.
Предпазват сърдечно-съдовата система: антоцианините в боровинките укрепват кръвоносните съдове и стимулират кръвообращението, което води до доброто кръвоснабдяване на органите. Черните боровинки намаляват нивата на „лошия“ холестерол, който може да образува плаки по повърхността на съдовете и по този начин редуцират риска от тяхното стесняване и запушване. Така се елиминира появата на кръвни съсиреци. Също така продуктът притежава хипогликемични свойства, чрез които подобрява инсулиновата чувствителност, понижава нивата на кръвната захар и регулира кръвното налягане. Боровинката влияе положително върху теглото, поддържайки липидния профил в норма.
Укрепват опорно-двигателната система: боровинките съдържат множество елементи като желязо, фосфор, цинк и манган. Те увеличават костната плътност и здравина, поддържат еластичността на ставите и подпомагат възстановяването на мускулните влакна след тежко физическо натоварване. Също така стимулират биосинтеза на колагена.
Повишават имунитета и защитните сили на организма: растението притежава антибактериални и антиоксидантни свойства, дължащи се главно на фенолните съединения, които подсилват имунния отговор и възстановяват увредените клетки. Боровинките са изключително богати на витамин С, който активира съпротивителните сили на организма. Подкрепя организма в борбата с патогените, вирусите и бактериите, действайки като естествен антибиотик.
Поддържат доброто състояние на кожата: черната боровинка се използва ефективно срещу кожни инфекции и заболявания. Антиоксидантите в нея, забавят процеса на стареене на клетките, заздравяват съединителната тъкан и подсилват еластичността и мекотата на кожата. Борят се с акнето и кожните раздразнения, благодарение на витамините А, С, К, както и на елементите калций, мед, желязо, калий в състава им. Проявяват антибактериални и антисептични способности, които допринасят за облекчаването на кожните проблеми.
Подпомагат дейността на храносмилателната и отделителната система: черните боровинки проявяват мощен детоксикиращ ефект, пречиствайки организма от токсини и от непотребни вещества. Плодът нормализира чревната перисталтика и подобрява храносмилането. Широко използван е и при редица стомашно-чревни проблеми, действайки като естествен спазмолитик. Боровинката се използва и за лечение на диария, тъй като съдържа вещества, които оказват противовъзпалително и стягащо действие. В допълнение те предпазят от инфекции на пикочните пътища, унищожавайки бактериите в тях.