Храни и хранителни добавки
Какво е антиоксидант и каква му е ролята в организма? Антиоксидантите са молекули, които действат благоприятно върху нашия организъм. Приемаме ги чрез различни хранителни продукти. Основното им свойство е в борбата с вредните свободни радикали в тялото, които се натрупват поради:
- Стрес/ежедневно натоварване – работа, учене, трениране, все по-често използване на телефони и други устройства, дори смилане на храна и т.н.;
- Околна среда и нейното влияние върху организма - замърсители – коли, производства, UV-лъчи, прах, тежки метали и т.н.;
- Патогени - вирусни, бактериални инфекции, рак и други заболявания (хронични и свързани с възрастта);
- Тютюнопушене - най-сериозният причинител на оксидативен стрес, както при активни, така и при пасивни пушачи!
Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и разбира се подобряват имунната система.
Всички знаем, че правилното хранене, физическата активност, чистият въздух, спокойствието са основни за здравето ни. За съжаление, много малко от нас приемат препоръчаното дневно количество плодове и зеленчуци или избягват бързо замразените, мазни храни, както и fastfood храните. Но последните години все повече започваме да си обръщаме внимание, спортуваме, опитваме се да се храним правилно. Разнообразието от хранителни добавки също е в помощ, особено когато не можем да доставим на организма си необходимото количество полезни вещества.
Приемането на хранителна добавка антиоксидант, съвместно с набавянето чрез храна е едно отлично решение за нашето тяло.
Предлагаме ви списък на топ 12 храни, богати на антиоксиданти:
12. Спанак – богат е на хранителни вещества, с високо съдържание на антиоксиданти и ниско съдържание на калории. Той също е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин, които защитават очите от свободните радикали.
11. Цвекло - източник на фибри, калий, желязо, фолиева киселина и антиоксиданти. Съдържа група антиоксиданти, наречени беталаини, които са свързани със също много ползи за здравето.
10. Фасул – добър и за бюджета начин да увеличите приема на антиоксиданти. Съдържа антиоксидантът кемпферол, който според проучвания е свързан с противоракови ползи.
9. Червено зеле е вкусен начин да увеличите приема на антиоксиданти. Червеният му цвят води и до два пъти по-високо съдържание на антоцианини с някои впечатляващи ползи за здравето.
8. Марулята особено червените сортове.
7. Малини - питателни, вкусни и пълни с антиоксиданти. Подобно на боровинките, те са богати на антоциани и имат противовъзпалително действие в организма.
6. Годжи бери - богат източник на антиоксиданти, включително уникален тип, известен като Lyciumbarbarum полизахариди. Те са свързани с намаляване риска от сърдечни заболявания и рак и могат да помогнат в борбата със стареене на кожата.
5. Артишок - зеленчукът с едни от най-високите нива на антиоксиданти, включително хлорогенна киселина. Антиоксидантното съдържание може да варира в зависимост от начина, по който е приготвен.
4. Подобно на други горски плодове, ягодите са богати на антиоксиданти, наречени антоциани, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболяваниязаболяване.
3. Боровинките са сред най-добрите източници на антиоксиданти в диетата. Те са богати на антоцианини и други антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намалят деградацията на мозъчни клетки с възрастта.
2. Пеканите са популярни южноамерикански ядки, богати на минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти. Те също могат да помогнат за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта.
1. Тъмният шоколад е вкусен, питателен и един от най-добрите източници на антиоксиданти. Най-общо казано, толкова по-високо съдържанието на какао, толкова повече антиоксиданти шоколадът съдържа.
Други, които помагат в борбата с оксидативния стрес:
Витамин С - Горски плодове, броколи, брюкселско зеле, пъпеш, карфиол, грейпфрут, зеле, киви, манго, портокал, ягоди, чушки;
Витамин А - Черен дроб, сладки картофи, моркови, мляко и жълтъци;
Витамин Е - Броколи (варени), авокадо, горчица, ряпа, манго, ядки, папая, тиква, червени чушки, спанак (варен) и слънчогледови семки;
Селен - Бразилски орех, риба тон,телешко месо, домашни птици, пълнозърнест хляб и зърнени продукти, млечни продукти;
Каротен и каротеноиди - Кайсии, аспержи, цвекло, броколи, пъпеш, моркови, царевица, манго, ряпа, нектарини, праскови, грейпфрут, тиква, спанак, сладки картофи, мандарини, домати и диня;
Цинк - Стриди, червено месо, домашни птици, боб, ядки, морски дарове, пълнозърнесни храни.
Как да изберем антиоксидантна хранителна добавка?
- Първо получете информация от надеждни източници, препоръчително от Магистър Фармацевт.
- Обсъдете с медицинския специалист всички лекарства и допълнителни подходи, които използвате. Дайте му пълна картина на това, което правите за здравето си. Това ще помогне да ви осигури координирана и безопасна грижа.
- Имайте предвид, че хранителните добавки могат да взаимодействат с лекарства или други добавки и може да съдържат съставки, които не са изброени на етикета.
- Ако сте бременна или кърмите дете, или ако обмисляте да дадете на дете хранителна добавка, особено важно е да се консултирате с медицински специалист (лекар, фармацевт)!
- Не използвайте антиоксидантни добавки, за да замените здравословната диета или конвенционалните медицински грижи, или като причина да отложите посещението при медицински сепециалист!
Хранителни добавки антиоксиданти, които аптека Вира предлага – може да разгледате ТУК.